Premijer Forto i ministri Brčić i Mandić gosti Gradonačelnika Grada Beča

Premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu  i ministre u Vladi Kantona  Lejlu Brčić i Srđana Mandića ugostio je gradonačelnik  grada Beča Michael Ludwig

Premijer Forto  ovom prilikom se zahvalio na saradnji i nedavnom potpisivanju Sporazuma za aplikaciju "Prijavi gradu" čime je Kanton Sarajevo 24. septembra 2019. službeno postao član kooperacije gradova za održavanje i razvoj ove platforme koju već čine autrijski gradovi Beč, Villach i Klagenfurt.

“ Ovaj j sporazum vidim kao primjer najbolje bečke prakse iz koje Sarajevo želi učiti. Ako nešto dolazi iz Beča, to je nama u Sarajevu sinonim za kvalitet", pohvalio je Forto Beč i iskazao zadovoljstvo time da je Sarajevo postalo dio sistema ove aplikacije.

Premijer je spomenuo i druga područja u kojima  se Sarajevu može ugledati na Beč poput vodosnabdijevanja,  javne rasvjete,  javnog prijevoza i zaštite okoliša.

Gradonačelnik Ludwig  je upoznao goste o putu i rezultatima  Grada Beča  u oblasti zaštite okoliša i čistog zraka. Beč ima svoj program zaštite klime od 1999. godine. Zbog toga je, kako je naglasio gradonačelnik Luddwig,  uspio smanjiti emisiju CO2 od devedesetih godina više za trećinu, odnosno tačno 34 posto.


Delegacija Kantona Sarajevo  posjetila je  i Bečku smotru sigurnosti ispred vijećnice gdje su imali priliku  upoznati se o  temi sigurnog grada i zaštite od katastrofa.