Otvorena izložba "Srebrenica: Genocid u osam činova"

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena je izložba “Srebrenica: Genocid u osam činova”. Izložba predstavlja početak kampanje Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja, koju organizuje SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i koalicijom od 15 organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova. Otvaranju izložbe prisustvovali su ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić.

Ova kampanja, kako navode organizatori, predstavlja do sada najveću regionalnu kampanju organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije. "Kampanja je počela otvaranjem multimedijalne izložbe paralelno u Sarajevu,Puli i Tuzli, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba se zasniva na internetskom narativu Srebrenica:Genocid u osam činova’.

Svi materijali koji će biti prikazani na izložbi i tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa ‘srebreničkih suđenja’ pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici”, navode iz Historijskog muzeja BiH.

Kampanja će se istovremeno odvijati i na internetu – društvenim mrežama i portalima, a svi navedeni videomaterijali biće online prikazani na društvenim mrežama Historijskog muzeja BiH i ostalih organizacija uključenih u kampanju.

Izložba će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena do kraja augusta.