Ministar Hadžiahmetović i ambasadorica Strömquist otvorili Godišnju konferenciju "Misli o prirodi!"

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović i ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist otvorili su danas Godišnju konferenciju "Misli o prirodi!", koju je organizirao Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

"Ministarstvo je svjesno izazova sa kojima se društvo suočava kada je u pitanju okoliš. Zahvaljujem CPCD-u i civilnom društvu u opšte na njihovom doprinosu u rješavanju svih problema u ovoj oblasti", kazao je, između ostalog, u svom obraćanju ministar Hadžiahmetović.

A o značaju zaštite okoliša govorila je i ambasadorica Strömquist, izdvojivši ovu temu kao jednu od prioriteta Ambasade koju predvodi.

"Izazovi s kojima se suočavamo u oblasti zaštite okoliša ne zaustavljaju se na granicama i zato zahtijevaju zajedničko djelovanje. Vlada Švedske radi s organima vlasti na svim nivoima kako bi se pobrinuli da zrak, voda i vazduh budu čisti. Podržavamo rad na izradi cjelodržavne strategije, kao i akcionih planova, ali također radimo i na konkretnim projektima koji se odnose na energetsku efikasnost i pročišćavanje voda. Podržavamo rad CPCD-a na podizanju svijesti o važnosti ovih pitanja", naglasila je ambasadorica Strömquist.

Na ovoj konferenciji je posebno naglašeno kako je zajednički cilj svih njenih aktera ukazati na to kako je više nego ikada potrebno posvetiti pažnju okolišu.

Direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda je istakla našu svjesnost o izbijanju većeg broja požara, kao i da su vodeni resursi ugroženi.

"Neophodno je da budemo ozbiljni i odgovorni i da sačuvamo ovo što imamo. Voda je nafta u budućnosti. Važno je pokazati da zajedno možemo sve: predstavnici vlasti, nevladinih organizacija, medija i donatora", poručila je direktorica Daguda.

Projekt menadžerica Dajana Cvetković navela je da se kroz ovaj projekt trude da procese koji se najviše tiču građana i građanki, ali i drugih aktera društva, spuste na lokalni nivo i podijele odgovornosti na način da svako bude svjestan svoje uloge, ali i da doprinese rješavanju određenih problema.

Naglasila je da najvažniju ulogu u ovim procesima imaju lokalne organizacije civilnog društva.

Dvodnevna Godišnja konferencija "Misli o prirodi!" će u okviru osam panela ugostiti oko 40 osoba koje su na različite načine učestvovale u ovom projektu - predstavnike devet Eko HUB-ova osnovanih i finansiranih u okviru projekta, neke od korisnika grant sredstava "Misli o prirodi!", novinara, mladih, škola koje su učestvovale u projektu i druge.