Stanje u preduzeću Rad se mora mijenjati: Neophodno poboljšati uvjete rada i usluga, povećati plate radnicima i nabaviti novu opremu

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković poručio je, na današnjoj konferenciji za medije, da će nakon što su otkrivene višemilionske štete načinjene Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Rad, ovaj slučaj biti predmet istrage Tužilaštva KS, jer im je odmah proslijedio prijavu i vršit će pritisak da se ovaj slučaj riješi.

"Postoje privilegovani privrednici u ovom Kantonu kojima se po posebnoj cijeni odvozi smeće. Grupa radnika iz Rada poslala je meni i premijeru Edinu Forti ove podatke. Riječ je o više subjekata i privrednika, dok radnici ovog preduzeća imaju niske plate", istakao je predsjedavajući Konaković.

Dodao je da hoteli koji su trenutno “obrađeni”, kao što su to oni na Ilidži čine štetu preduzeću Rad od 350 hiljada KM, jer se hotelu “Ilidža” naplaćuje 885 KM, hotelu Hills 3.200 KM, a SCC- u se isporuči mjesečna faktura od 32 hiljade KM. Dakle, samo hotel Hills na godišnjem nivou ošteti preduzeće Rad za 200 hiljada KM, a hotel Terma oko 250 hiljada KM", naglašava predsjedavajući Konaković.

“U ovoj firmi se dešava ozbiljna i sistemska korupcija. Ovo je potvrda naših najava od ranije, a nakon Rad-a, isto ćemo uraditi i u Vodovodu i kanalizaciji, koji će uskoro dobiti novi menadžment", najavio je predsjedavajući Konaković.

S druge strane, po njegovim riječima, radnici u ovoj firmi rade u katastrofalnim uvjetima.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić je rekao da se stanje u KJKP Rad mora mijenjati.

"Zbog toga smo i odlučili organizovati ovu konferenciju. Moramo poboljšati stanje u ovom preduzeću, jer ono je vlasništvo naših građana", kazao je ministar Mandić.

Naveo je da su se u javnosti pojavile špekulacije o zatvaranju pojedinih dijelova kompanije, što je odlučno demantirao.

"Neće biti otpuštanja ni zatvaranja određenih dijelova preduzeća niti smanjivanja plaća. Dao sam i obećanje radnicima da ćemo im povećati plaće. Apsurd je da su cijene komunalnih usluga zadnji put korigovane 1997. godine i pisane su na pisaćoj mašini", rekao je ministar Mandić.

Potcrtao je i kako su u većini preduzeća ljudi zaboravili šta je njihova misija, a to je, da je Skupština KS njihov vlasnik.

“Ranije sam rekao da ću se zalagati za transparentnost, jer su ovo javna preduzeća i njihovi vlasnici su građani", poručio je ministar Mandić.

Resorno ministarstvo će, kako je najavio, raditi na poboljšanju uslova rada i usluga u preduzeću Rad, povećanju plata radnicima, kao i na nabavci nove opreme.