Sjednica Vlade KS : Inicijativa za izmjenu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanom nastavku 69. sjednice prihvatila Informaciju o poduzetim aktivnostima za obezbjeđenje tranzitnog prihvatilišta u cilju rješavanja problema pasa lutalica u skladu sa zakonskim propisima koju su prema Vladi uputili Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstvo privrede KS.

Vlada je zadužila ova ministarstva da zajedno sa Ministarstvom finansija KS i kantonalnim Pravobranilaštvom poduzmu sve aktivnosti koje se odnose na otkup prihvatilišta za napuštene pse azila u Prači.

Vlada je svojim zaključkom pokrenula i inicijativu prema Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj Skupštini BiH za pokretanje izmjena državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u članu 14, kojim bi se preuzela zakonska rješenja zapadno evropskih zemalja i zemalja regiona tako da se isti član proširi novim stavom te definiše eutanaziju pasa koji nakon određenog vremenskog roka nisu udomljeni.

Vlada Kantona Sarajevo poziva sve kantonalne vlade kao i Vladu Federacije BiH i Vladu Republike Srpske da podrže ovaj prijedlog, a sve u cilju rješavanja problema velikog broja napuštenih pasa sa kojim su suočeni brojni gradovi i građani u Bosni i Hercegovini.