Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Razmatrani izvještaji o poslovanju šest kantonalnih javnih komunalnih preduzeća za prošlu godinu

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici razmatrala i usvojila izvještaje o poslovanju šest kantonalnih javnih komunalnih preduzeća za prošlu godinu i uputila ih zastupnicima Skupštine KS na analizu, razmatranje i izjašnjavanje.

Nakon cjelodnevne rasprave i analize poslovanja „Toplana“,“Tržnica-pijaca“, „Rada“, „Pokopa“, „Parka“ i „Sarajevogasa“, konstatovano je kako je svih šest preduzeća u protekloj godini ostvarilo dobit u svom poslovanju.

Pozitivan trend poslovanja sa iskazanom dobiti u odnosu na 2015. godinu zabilježila su preduzeća „Tržnice-pijace“ sa 833.900 KM, „Pokop“ sa 188.513 KM i „Rad“ sa 180.411 KM.

Preostala tri preduzeća „Toplane“, „Park“ i „Sarajevogas“ su umanjila akumulirane gubitke iz prethodnih godina.

Izvještaje su podnosili direktori, ali i članovi menadžmenta preduzeća od kojih su članovi Vlade tražili dodatni angažman na racionalizaciji poslovanja, potpunu transparentnost u radu i intenzivnije predlaganje novih projekata, čijom bi realizacijom dodatno unaprijedili poslovanja preduzeća, ali i pružanja usluga građanima.

Na ovoj sjednici Vlada je imenovala i svoj Pregovarački tim za predstojeće pregovore sa sindikatima predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg obrazovanja s ciljem donošenja kolektivnih ugovora za ove oblasti.