Premijer Nenadić: Karantin na Bjelavama ispunjava sve uslove - od smještaja, ishrane do higijene

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić organizovao je danas sastanak u Studentskom domu Bjelave kojem su prisustvovali komandantica Štaba civilne zaštite KS Nihada Glamoč, ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko, načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović, te direktor Javne ustanove "Studentski centar" Tarik Curić.

Sutra ističe 14 dana od uspostavljanja karantina u Kantonu, a premijer i ministri u Vladi svakodnevno obilaze i nadziru funkcionisanje karantina u kojem je smješteno 86 bosanskohercegovačkih državljana. Prva grupa bila je prihvat 18 studenata iz Italije, zatim 65 osoba iz Švedske i tri osobe iz Francuske. Osim toga, na prostoru Studentskog doma Bjelave je i objekt za prinudnu izolaciju za osobe koje nisu postupile po rješenjima o samoizolaciji Uprave za inspekcijske poslove KS.

"U protekla tri dana imali smo tri dovođenja u prisilnu izolaciju. Već 15 dana apelujemo na one koji su dobili mjeru samoizolacije da istu i poštuju. Očigledno da se neki toga ne pridržavaju i prisiljeni smo za takve slučajeve primjenjivati najradikalnije mjere. Dakle, radi se o osobama koje su u nekoliko navrata prekršili mjere samoizolacije", rekao je ministar Jusko.

Premijer Nenadić istakao je nakon sastanka da su osnovne životne potrebe osobama koje borave u karantinu u potpunosti zagarantovane - od organizacije, smještaja, ishrane do održavanja higijene i drugih neophodnih uslova.

"Svakodnevno se unapređuju uslovi boravka u zavisnosti od specifičnih grupa korisnika. U karanteni trenutno boravi majka sa dvoje djece u dobi od tri mjeseca i tri godine, i naravno da oni očekuju posebne uslove. Tokom dana Vlada KS i Krizni štab sa volonterima i upravom centra, omogućili su dodatne potrepštine za djecu. Osim toga, dodatno će se unaprijediti medicinska i epidemiološka zaštita, osigurati neophodni lijekovi kao i liječnički nadzor", rekao je premijer Nenadić i dodao da je najavljen dolazak novih grupa bh. državljana iz Italije, Turske i Njemačke.

"Vlada KS će, sve dok ima kapacitete u okviru javnih ustanova, s ciljem ekonomičnosti procedura i racionalnog upravljanja budžetom, koristiti vlastite kapacitete. Ukoliko se desi da potrebe za smještaj nadmaše naše kapacitete, Vlada će razmotriti i plan smještaja u privatnim i drugim institucijama", rekao je premijer Nenadić, te još jednom pozvao građane na poštivanje mjera samoizolacije, kako bi imali što manje slučajeva prinudne izolacije.

Što se tiče prve grupe bh. državljana, do kraja sedmice će epidemiološke službe izvršiti novi krug pregleda i procijeniti da li karantin treba da traje svih 28 dana, ili će se nakon 14 dana zamijeniti kućnom izolacijom, pod nadzorom kako je propisano odgovarajućim naredbama Štaba FBiH i Štaba civilne zaštite KS.