Netačni su navodi o „štimanju“ poslova u režiji ministrice komunalne privrede i infrastrukture KS Nihade Glamoč - DEMANTI

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS, Nihada Glamoč najoštrije osuđuje i demantuje klevete iznesene putem dnevnih novina „Dnevni avaz“ i portala www.avaz.ba, a vezano za navodne malverzacije i nezakonitosti u izboru izvođača za potrebe kompanije „Sarajevogas“ i realizacije projekta „GIS sistem javne rasvjete Kantona Sarajevo“.

Naime, u tekstu pod naslovom „Ministrica iz SDA štima djeveru posao težak 50 miliona KM?“ objavljenom 17.septembra 2020.godine na portalu avaz.ba, na izrazito tendenciozan način iznose se optužbe na račun  ministrice Glamoč navodeći rodbinsku vezu kao razlog sklapanja Ugovora između kompanije „Luminos“ i kompanije „Sarajevogas“ u novembru 2018.godine, što je apsolutna neistina. Podsjećamo, u to vrijeme je ministrica Glamoč obnašala funkciju direktorice KJKP „Sarajevogas“.

Istina je da je kompanija „Luminos“ d.o.o. jedina dostavila ponudu na javnom nadmetanju broj:17-7-1-187-3-62/18 na Portalu Agencije za javne nabavke koja je u svemu bila prihvatljiva i kao takva proglašena najpovoljnijom te je potpisan Ugovor sa imenovanom kompanijom. Apsolutno je netačno da je na izbor ove kompanije kao dobavljača led rasvjetnih tijela uticao bilo koji drugi faktor izuzev navedenog.

Daleko je gora optužba novinara da je sklapanje posla iz 2018.godine zapravo „uvod u posao težak 50 miliona KM“, koji u Programu rada Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva uopšte ne postoji.

Pismo na koje se novinar poziva i koristi kao izvor za pisanje navedenog teksta, samo je dokaz da se radi o netačnim i neprovjerenim informacijama te se tekstovi kreiraju na bazi „rekla – kazala“, a ne na osnovu stvarnih i provjerenih činjenica.

Ako je vjerovati navodima autora teksta „protiv ministrice Glamoč i još nekoliko osoba podnesena je krivična prijava Tužilaštvu KS“, čime će se na najbolji način i dokazati istina koja je u strogoj suprotnosti s tendencioznim klevetama autora usmjerenih protiv ministrice Glamoč.

U narednom tekstu objavljenom dana (18.septembra 2020.godine) u dnevnim novinama „Dnevni avaz“, autora N.Aj., kao „reakciju na štimanje poslova ministrice SDA svom djeveru“, u samom uvodu autor navodi „Ozbiljne reakcije izazvala je informacija o namještanju poslova Nihade Glamoč, ministrice komunalne privrede i infrastrukture KS Kantona Sarajevo (SDA) svom djeveru Arminu Glamoču i njegovoj firmi Luminos“, autor potvrđuje klevete i neistine na račun ministrice Nihade Glamoč. Dakle, autor tvrdi da je ministrica Glamoč „štimala“ posao, bez da je zatražio i drugu stranu priče ( u ovom slučaju Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS), što je minimum profesionalnog novinarstva.

Istina je da je usvajanjem Programa rada  Ministarstva a u cilju ažurnosti baza podataka kao i poboljšanja efikasnosti upravljanja procesima izgradnje i održavanja javne rasvjete planirana nabavka i implementacija Projekta GIS sistema javne rasvjete Kantona Sarajevo u Prijedlogu Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu u vrijednosti od 237.000,00 KM. 

Dakle, daleko manje od 50 miliona KM, kako to autor tendenciozno navodi u spornom tekstu.

Svrha ovog Projekta je ažuriranje svih relevantnih podataka sistema javne rasvjete i povezivanja sa njihovim stvarnim lokacijama u prostoru, automatizacija procesa upravljanja sistemom javne rasvjete, produktivniji rad, skraćenje rokova kod rješavanja kvarova, kao i smanjenje troškova rada i veća efikasnost zaposlenika.

Kako se netačno i neprovjereno navodi Projekat GIS sistema javne rasvjete Ministrica je namještala firmi Luminos d.o.o., a istina je da navedena firma nije u mogućnosti realizirati zahtijevani Projekat obzirom na registriranu djelatnost kojom se bavi te kao takva nije mogla ni aplicirati na Javni poziv za navedeni Projekat što jasno upućuje na neistinitu tvrdnju da „ministrica Glamoč pogoduje svom djeveru kao vlasniku navedene firme“. 

Projekat se realizira u cilju dugoročne koristi za Kanton Sarajevo i naše građane, a ne „štimanja“ tendera odnosno poslova određenim kompanijama, kako to autor teksta tendenciozno prikazuje.

Napominjemo da se Izbor najpovoljnijeg ponuđača – izvođača radova za bilo koji projekat ili fazu projekta Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS vrši isključivo na osnovu Javnog poziva. Kvaliteta usluge, reference kompanije i cijene su presudni faktori u odabiru najpovoljnijeg ponuđača.

Ministrica Glamoč još jednom oštro osuđuje iznošenje neistina kojima se nanosi nesaglediva šteta njenom ugledu i časti, te zahtjeva objavu Demantija u cjelosti – u printanom i elektronskom izdanju.

Javnost mora biti ispravno i istinito informisana, bez obzira na interese pojedinaca.

Zbog svega navedenog ministrica Nihada Glamoč podnijeće i zakonski predviđene mjere protiv svih učesnika prenošenja netačnih i neprovjerenih informacija.