Ministrica Glamoč: Kreće treći krug čišćenja i dezinfekcije javnih prometnih površina

Komandantica Štaba Civilne zaštite KS i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč na današnjoj press konferenciji predočila je javnosti najnovije informacije o aktivnostima ovog Štaba i komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

U Studentskim domovima na Bjelavama trenutno u karantinu je smješteno 130 osoba. U toku jučerašnjeg dana su karantin su stigle četiri osobe koje su ušle u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prijelazima u Orašje i Izačić.

Pet osoba se nalazi u prinudnoj izolaciji zbog kršenja izrečenih mjera izolacije zbog epidemije koronavirusa.

„Sva komunalna preduzeća, Rad, Park, Sarajevogas, Toplane i Vodovod i kanalizacija u proteklom periodu su bez problema redovno snabdijevala Kanton energentima te pružala sve propisane usluge našim sugrađanima. U toku ove sedmice započeta je dodatna vanredna aktivnost pranja i dezinfekcija kontejnera na cjelokupnom području Kantona. Takođe, krenulo se sa trećim krugom pranja i dezinfekcije javnih prometnih površina čitavog Kantona, počevši od općina Stari Grad i Centar“, istakla je ministrica Glamoč.

Uz ove kontinuirane aktivnosti ona je najavila da će se naredne sedmice, imajući u vidu sve mjere koje su na snazi, objaviti plan proljetnog čišćenja našeg grada.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje KS od proglašenja prirodne i druge nesreće u KS do danas prijavljeno je 1.813 osoba. Samo u petak, 10. april je zabilježeno 260 prijava nezaposlenih osoba.