Ministrica Glamoč: Fuzioniranjem komunalnih predmeta do bržeg okončanja tužbenih zahtjeva

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministrice pravde i uprave te komunalne privrede i infrastrukture KS Mersa Kustura i Nihada Glamoč sastali su se danas sa predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović i njenom saradnicom sudinicom Anabelom Krstović Bogdan.

Iznalaženje najbolje metodologije rada u cilju intenziviranja rješavanja 939.828 komunalnih predmeta, koliko ih je trenutno evidentirano na ovom sudu, bila je primarna tema ovog sastanka.

Kako je predložila ministrica Glamoč, fuzioniranje predmeta po imenu i prezimenu dužnika, te njihovo objedinjavanje na nivou jednog komunalnog preduzeća bitno bi ubrzalo vođenje ovih sudskih procesa te donošenje konačnih rješenja o njihovom izvršenju.

"Prema informacijama kojima raspolažem, najviše tužbenih zahtjeva imaju preduzeća ‘Vodovod i kanalizacija’, ‘Rad’ i ‘Toplane’, ali su njihove postojeće baze podataka sporne i nepotpune, zbog čega namjeravamo vrlo brzo osigurati im nabavku softvera, kako bi se njihova evidencija unaprijedila", kazala je ministrica Glamoč.

Dodala je i kako se trenutno ovi tužbeni zahtjevi procjenjuju na iznos od oko 200 miliona KM.

"Do nas je spajanje predmeta, Sud u ovom procesu nikada nije zatajio", naglasio je premijer Nenadić ovom prilikom, te podržao prijedlog prema kojem se obavezno treba raditi selektivno preduzeće po preduzeće.

Ministrica Kustura je naglasila kako Sud u ovim aktivnostima ima maksimalnu podršku ministarstava, ali i Vlade KS u cjelini.

"Prioritet u rješavanju moraju imati pokrenute tužbe ovih preduzeća do 2005. godine", istakla je ministrica Kustura, a sa čime su se svi prisutni složili.

Premijer Nenadić je izrazio spremnost i za donošenje zakona o otpisu starog duga, jer ta dugovanja vrlo često usložnjavaju provedbu mnogih infrastrukturnih projekata.

Kako je istakla predsjednica Jovanović, veliki problem u rješavanju velikog broja komunalnih predmeta predstavljaju kamate, jer preduzeća ne odustaju od njih.

Premijera i ministrice je upoznala i kako su vrlo često tužbeni zahtjevi u puno manjim iznosima nego što iznose sami troškovi postupka.

"U svakoj prilici treba upućivati i ponavljati poruke stanovnicima našeg kantona da se iskorištene komunalne usluge moraju plaćati, odnosno da svako mora platiti ono što potroši", potcrtala je.

Dodala je i kako su Sudu i dalje neophodni dostavljači, jer rad s njima bitno pojeftinjuje proces rješavanja ovih predmeta.

Ministrica Glamoč je ovu temu zaključila izjavom kako je konačni cilj ministarstva koje predvodi uspostavljanje jedinstvenog registra svih komunalnih usluga, ali i da je preduslov za njega rješavanje ove problematike.

A koliko je odlučna namjera predstavnika Vlade KS da u prioritet svoga rada stave rješavanje ovih problema najbolje govori činjenica da je za sutra ujutro dogovorena zajednička posjeta ministrica Glamoč i Kusture prostorijama ovog suda na Grbavici, u kojim se rješavaju komunalni predmeti.

Na današnjem sastanku, između ostalog, razgovarano je i o prijedlozima za rješavanje problema prouzrokovanih ugovorom o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo koji je potpisan malo prije nego što je aktuelna Vlada imenovana.