Ministri Filipović i Mandić sa federalnom ministricom Đapo o hitnosti sanacije deponije Smiljevići

U kabinetu ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo upriličen je sastanak sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damirom Filipovićem i ministrom komunalne privrede i infrastrukture KS Srđanom Mandićem o zajedničkim aktivnostima u domenu komunalne djelatnosti i zaštite okoliša na području Kantona Sarajevo.

Razgovaralo se o tretmanu na RCUO Smiljevići, a ministar Filipović je istakao neophodnost donošenja Pravilnika o upravljanju posebnim vrstama otpada, između ostaog i građevinskog otpada, koji je neophodan za stvaranje pravnog okvira za funkcionalan rad deponije.

Izdavanje okolinskih dozvola za područje deponije “Smiljevići” hitan je korak u njenoj sanaciji:

“U periodu od 2011. do 2016. godine nije se ulagalo u deponiju, a jedan od najvećih problema predstavlja nemogućnost tretiranja animalnog otpada i procjednih voda, te neadekvatno zatvaranje ploha. Lokalne zajednice moraju pokazati interesovanje i aktivno se uključiti u ovaj problem”, istakao je resorni ministar Damir Filipović.

Ministrica Đapo naglasila je da jedan od prijedloga boljeg funkcionisanja deponije Smiljevići jeste odvajanje rada deponije, upravljanja i higijene iste.

O tom prijedlogu ministar Mandić je istakao da je otvoren za saradnju te smatra da treba razmisliti o tom modelu, a da se ne ugrozi poslovanje KJKP “Rad”. On je upoznao ministricu o problemu prečistača u Butilama i tretiranja otpadnog mulja, za koji još uvijek nema sistemskog pristupa. Trenutno se planira nabavka algi koje bi pomogle u neutralisanju neugodnih mirisa u tom području.

Na sastanku je bilo govora i o kanjonu rijeke Misoče, koji bi prema pozitivnim pravnim propisima i kategorizaciji trebao biti zaštićen u kategoriji rezervata. Kako se ovo područje prostire na teritoriji dva kantona i to Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo, takav mogući status ovog kanjona mogla bi proglastiti samo FBiH.

Ministrica Edita Đapo naglasila je važnost zajedničkog djelovanja na zaštićenim područjima Igmana, Bjelašnice i Rakitnice:

“Do kraja godine bi trebao biti završen nacrt plana o zaštićenim područjima . Općine na kojima se nalazi ovo područje Trnovo, Hadžići i Konjic svakako će biti dio tog procesa” istakla je ministrica Đapo.