Ministar Hadžiahmetović: Sarajevo će Istočnom Sarajevu davati određenu količinu vode

“Mi smo spremni da pomognemo građanima Istočnog Sarajeva da nađemo tehnički model kako da određenu količinu vode prebacimo njima”, kazao je jutros ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, gostujući u emisiji BHRT-a “Jutro za sve”, povodom činjenice da su posljednjih dana građanima Istočnog Sarajeva uvedene redukcije vode.

Naglasio je kako je ovo prvi put do sada da ustvari mi, umjesto da kupujemo od njih vodu, kao što smo do sada radili, njima dajemo određenu količinu.

“Naši susjedi u Istočnom Sarajevu imaju problem sa snabdijevanjem vodom i vidimo da je tamo teška situacija. Razgovarao sam sa kolegom Katićem, načelnikom Istočnog Novog Sarajeva. Zaista smo spremni da pomognemo”, istakao je ministar Hadžiahmetović.

Posljednjih dana građanima Istočnog Sarajeva uvedene su redukcije vode. Zvaničnici kažu da je došlo do značajnog smanjenja dotoka na izvorištu Tilava odakle se vrši vodosnabdijevanje opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Ministar Hadžiahmetović je govorio i o uspostavi holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo.

Cilj je reforma javnog komunalnog sektora na području Kantona Sarajevo, te iznalaženje rješenja koja bi dovela do efikasnijeg rada javnih komunalnih preduzeća, uz poboljšanje kvaliteta usluga koje pružaju građanima i ostvarivanje ušteda u poslovanju.

“Namjera je objediniti administrativne dijelove javnih komunalnih preduzeća, uglavnom u dijelu javnih nabavki, pravnih pitanja i drugih zajedničkih poslova na jednom mjestu, odnosno u okviru holdinga koji bi ubuduće vršio ove poslove. Time će se ostvariti veća učinkovitost i kvalitet u radu, spriječiti povećanje broja radnih mjesta, ali i ostvariti višemilionske uštede u postupcima javnih nabavki koje bi se provodile jedinstveno za sva preduzeća. Bit će omogućena i jedinstvena naplata svih komunalnih usluga na jednom mjestu i preko jednog računa za građane”, obrazložio je razloge za uspostavljanje holdinga ministar Hadžiahmetović.

Dodao je kako su u obzir uzeta i pozitivna iskustva drugih gradova i regija u Evropskoj uniji koji su dokazali djelotvornost organizacije komunalnih preduzeća u formi holdinga.