Krizni štab Ministarstva zdravstva poziva građane Kantona Sarajevo da ograniče kretanja tokom predstojećih blagdana

S obzirom da narednih dana i mjeseci slijede tri velika vjerska blagdana, i to katolički Uskrs, pravoslavni Vaskrs i islamski mjesec posta Ramazan, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa je sa današnje sjednice uputio još jedan poziv građanima Kantona Sarajevo da ograniče sva svoja kretanja.

U isto vrijeme, preporučuju da bliske, odnosno lične kontakte, sa drugim osobama svedu na najmanju moguću mjeru.

Također, podsjećaju da u situacijama kada je to baš neophodno obavezno poštuju fizičku distancu i nošenje propisane zaštitne opreme.

Bez obzira što ovi blagdanski dani, po našim običajima, podrazumijevaju intenzivna porodična okupljanja, ali i kontakte sa prijateljima, komšijama te drugim nepoznatim osobama, članovi štaba još jednom apeluju na sve građane da predstojeće blagdanske dane obilježe u posebnim uvjetima.

Pri tome insistiraju na obaveznoj primjeni svih do sada donesenih naredbi kantonalnog i federalnog štaba civilne zaštite.

„Svima nama, u ovoj globalnoj pandemijskoj krizi, primarni cilj mora biti zaštita našeg zdravlja, a time i zadržavanje trenutno stabilne epidemiološke situacije u našem Kantonu, sa relativno malim brojem zaraženih stanovnika koronavirusom i u narednim sedmicama“, poručili su i ovoga puta članovi ovog štaba.