Komunalna preduzeća zbog Zaključka Skupštine ne mogu izvršavati svoje osnovne poslove

Primjenom Zaključka Skupštine Kantona Sarajevo o moratoriju na zapošljavanje onemogućeno je imenovanje upravljačkih tijela, kao i izvršavanje poslova iz nadležnosti kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, istaknuto je na sastanku kojeg je, ovim povodom, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč održala sa direktorima komunalnih preduzeća.

Direktori su naglasili kako su zbog njegove primjene dovedeni u situaciju da ne mogu provesti javne nabavke, odnosno nabavke goriva za vozila i radne mašine, te repromaterijala za obavljanje djelatnosti, niti registrovati svoja radna vozila, a bliži se zima koja sama po sebi podrazumijeva složenije uvjete rada i djelovanja.

S tim u vezi, na sastanku je zaključeno da preduzeća pojedinačno sačine detaljnu informaciju o problemima u poslovanju i funkcionisanju prouzrokovanim provođenjem navedenog Zaključka.

Najavljeno je i kako će, nakon što svoje informacije dostave ministrici Glamoč, Ministarstvo sačiniti cjelovitu informaciju o svim problemima u komunalnoj privredi, te je potom dostaviti Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje.