Komandantica Glamoč: U prethodna 24 sata 49 kršenja samoizolacije i 29 policijskog sata

Komandantica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo i ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč je na današnjoj redovnoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS kazala kako je tokom jučerašnjeg dana održan zajednički sastanak sa načelnicima opštinskih štabova CZ, s ciljem poboljšanja međusobne koordinacije i unapređenja aktivnosti i usluga koje provode ovi štabovi prema našim sugrađanima.

Istakla je kako je jučer donesena zajednička inicijativa, koja je potom upućena prema Federalnom štabu CZ, a odnosila se na molbu za prilagođavanja, odnosno izmjenu Naredbe koja se tiče zabrane kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina.

„Zatražili smo i naglasili da se, ukoliko postoji mogućnost, odredi vremenski period, barem u toku dana, uz obavezno pridržavanje socijalne distance i propisanih epidemioloških i zaštitnih mjera, za izlazak ovih lica kako bi oni mogli podići penziju ili kupiti potrebne životne namirnice“, objasnila je komandantica Glamoč.

Dodala je kako se sve druge naredbe, koje su propisane prethodno, provode kontinuirano i bez ikakvih problema.

Naglasila je i da postoji određeni broj naših sugrađana koji se, nažalost, ne pridržavaju pomenutih naredbi.

„U protekla 24 sata imali smo 49 kršenja propisanih samoizolacija, kao i 29 kršenja policijskog sata“, precizirala je Glamoč.

Potcrtala je i kako je prije nekoliko dana naloženo Štabu CZ KS da se obezbijede dodatni smještajni kapaciteti za prinudne izolacije, što je i urađeno na današnjoj sjednici.

„Odredili smo paviljon Studentskog centra na Bjelavama i on će već sutra biti u funkciji za ovu namjenu“, naglasila je komandantica Glamoč.

Još jedanput je apelirala na naše sugrađane, posebno na one koji ne poštuju naredbe, podsjetivši ih da će biti prinudno odvedeni u paviljon pomenutog centra, ukoliko nastave sa kršenjem naredbe o samoizolaciji.

Na kraju svog današnjeg obraćanja istakla je kako se na područjima svih općina u saradnji sa volonterima Crvenog krsta provode aktivnosti pomoći i podrške našim sugrađanima u punom kapacitetu, a koje podrazumijevaju dostavljanje lijekova, ali i toplih obroka za socijalno najugroženije Sarajlije.