I danas 90. vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Najavljena mogućnost uključivanja vode i iz izvorišta u Kijevu u vodovodni sistem KS

Vlada Kantona Sarajevo je i danas održala novi nastavak 90. vanredne sjednice posvećene problemu vodosnabdijevanja Sarajeva na kojoj je od Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture i KJKP „Vodovod i kanalizacija“ zatraženo da sačini analizu o pojedinačnoj, zajedničkoj i prosječnoj fakturisanoj potrošnji vode po članu porodičnog domaćinstva u Kantonu Sarajevo i istu uporede sa potrošnjom vode u regiji.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić je upoznao članove Vlade sa obavljenim razgovorima gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva i direktora preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva o mogućnostima korištenja izvorišta u Kijevu, kapaciteta 300 litara vode u sekundi, a koje bi u narednom periodu moglo biti uključeno u postojeću vodovodnu mrežu Kantona Sarajevo.

I na ovoj sjednici ministar Hasanspahić je naglasio kako je osiguranje dodatnih količina vode u postojeći vodovodni sistem neophodno i zbog činjenice da je u vremenu kada je on građen bilo planirano snabdijevanje 80.000 do najviše 100.000 korisnika, a da danas vodu iz postojeće mreže koristi oko 173.000 registrovanih korisnika.